subota 25-05-2024

Dihondra

  • Dihondra je lisnodekorativna puzavica. Ima je u srebrnoj i zelenoj boji. Karakterise je dugo visece stablo koje moze da naraste i preko 2m. Kao dugacka brada spusta se sa terasa, ali ukoliko se posadi u cvetnoj leji, jedna biljka moze da pokrije 1 kv.m.Cvetovi koje razvija neugledni su i bez posebnog mirisa.
  • Svakako da je treba uvek saditi u velikim bastenskim saksijama kao visecu puzavicu koja ce dodatno uciniti dekoraciju araktivnijom.
  • Obozava puno sunce, pa se u mediteranskom podneblju, gde obicna trava tesko uspeva, koristi i za travnjake. Vrlo je intresantna zbog tepih teksture koju daje ovim povrsinama.. Kada temperature predju 16 ºC pocinje intenzivno da raste pa za mesec dana moze da dosegne duzinu jednog metra.
    Ne preterujte sa zalivanje. Dihonda ce najbolje izgledati ako se izmedju dva zalivanja zemlja susi jedan dan. Tako ce biti i zdrava i otporna. Obavezno je zalijte odstajalom vodom nikako hlorisanom tek natocenom iz cesme.
  • Zbog intenzivnog rasta, trosi puno hrane pa je redovno prihranjujte sa vodorastvorljivim djubrivom za zelene biljke (na sedam dana). Zbog svojih listova koji su presvuceni vostanim pepeljkom vrlo je otporna na suv i topao vazduh. Po završetku letnje sezone orežite ih na 30 cm. i čuvajte na prohladnom i svetlom mestu uz minimalno zalivanje (2-3 puta tokom cele zime).

Dihondra

 


Prethodna strana: Dipladenia
Sledeća strana: Kala